Skip to main content

Párbajok - 2. rész

Ebben a blogsorozatban az egyesület harcosainak a haditorna bemutatói és párbajai láthatóak.

Walpurgis vívókönyv

A középkor vége felé a híres kardforgató mesterek elkezdték megörökíteni tudásukat és a tanításaikat. Ilyen volt az olasz Fiore dei Liberi, a német Johannes Liechtenauer vagy Hans Talhoffer. Ők mind a 14. század végén, illetve a korai 15. században, öreg korukban jegyezték le tudásaikat, úgynevezett: vívókódexekbe vagy vívókönyvekbe.

Az egyik legkorábbi, amit ma ismerünk, a Royal Armouries névtelen i33-as számú vívókönyve, amit utólag csak úgy neveztek el, hogy: Walpurgis-kézirat.

Tartalma:

A kézirat 1270 és 1320 között íródott Frankföldön, Bajorország területén. 32 pergamenfóliából áll, ami azt jelenti, hogy 64 oldal. A latin szöveg mellett szerepelnek német kifejezések, illetve német szavakkal tarkított vulgáris latin fedezhető fel benne, ami elég érdekességnek számít. 

A kéziratban több oldalon át két figurát lehet látni, mind a kettő bencés szerzetes: egy sacerdos-t, avagy papot és egy scolaris-t, avagy tanítványt. Érdekessége a kéziratnak, hogy az utolsó két oldalon a tanítványt egy Walpurgis nevű nő helyettesíti. Valószínűleg utólag módosították a rajzokat és Szent Walburga előtt tisztelegtek ezzel, aki a bajorok egyik legősibb védőszentje.

A papnál és a tanítványnál is rövidkard és ún. ökölpajzs, avagy buckler/buchler látható. Feltételezhetjük, hogy ezeket a vívótechnikákat szerzetesek tanították a jobbmódú polgároknak, azzal a céllal, hogy segítsenek nekik a párbajoknál, ami lényegében istenítéletek voltak egy konfliktus, vita lezárására. A középkorban nem volt ritka jelenség a harcos, katonáskodó szerzetes magatartás.

7 alapállás
Alapállások:

Számunkra az egyik legfontosabb az a képsorozat, ahol a hét alapállás látható. Ezek olyan „vívópózok”, amiket a párbaj elején vesznek fel, illetve harc közben is alkalmaznak, hogy jobban tudjanak támadni vagy védekezni a felek. 

A hét alapállás neve a következő:

1.- Sub bracht (Kar alatt)

2.- Humero dextrali (Jobb váll)

3.- Humero sinistro (Bal váll)

4.- Capiti (Fej)

5.- Latere dextro (Jobb oldal)

6.- Pectori (Mell)

7.- Langort (Hosszú pont/hegy)

Videó tartalma:

A videó három részből áll:

Az első részben a jobb oldali csapattagunk (pirosban) bemutatja az alapállásokból való védekezéseket és ellentámadásokat. Minden alapállásnál három támadást véd.

A középső részben különféle trükköket mutatunk be, hogy alapállásokból miket lehetett támadni és milyen további védekezést lehetett véghez vinni, különféle pajzs-kard összecsatolásokkal, kardcsavarásokkal és kilépésekkel.

Az utolsó részben egy kis szabadharcot mutatunk be, ahol látható, hogy egy visszafogott tempóban, hogy lehet alkalmazni az eddig látottakat.

 

Támogatóink