Skip to main content

Lovagrendek - 1. rész

Ebben a blogsorozatban időrendi sorrendben ismerkedhetünk meg a 14. századi lovagrendekkel

címer
Montesa-rend

A Montesa-rend története ott kezdődik, ahol a templomosok története befejeződik. Miután a 13. század végén végleg felszámolták a Templomos lovagrendet a spanyol földeken meghanyatlott a védelem. Ugyanis a délről betörő muszlim mórokat a templomos lovagok verték vissza évszázadokon át.

II. Jakab aragón király úgy döntött, hogy új templomos rendet állít fel, azokból a lovagokból, akik föld nélkül maradtak miután feloszlatták a rendet. Leginkább a Calatrava-rendbeli öreg lovagok és leszármazottak csatlakoztak a királyhoz, kik hálásak voltak neki, hogy új földeket adományozott.

Már csak V. Kelemen pápa jóváhagyása kellett ahhoz, hogy elismerjék az új keresztes rendet. 1317-ben a király kérelmezte is, azonban a pápa nem adta meg, csak utóda XXII. János, 1319-ben, mikor misét adott Barcelonában.

A pápa elrendelte, hogy a Valencia melletti Montesaban legyen a rend központja, és innen harcoljanak szárazföldön vagy tengeren a mórokkal.

montesa lovag

A Montesa rend szoros kapcsolatot ápolt az aragón királlyal, II. Jakabbal. Ezt a király többször kihasználta, így történt, hogy 1323-van meghódították a király seregeivel együtt Szardínia szigetét. Ennek a hódító hadjáratnak köszönhetően hatalmas vagyonra és földekre tettek szert. Majd 1343-ban Mallorca szigetét is elfoglalták, így kezdett kialakulóban lenni egy komolyabb spanyol tengeri hatalom.

A rendben ekkor alakultak ki komolyabb ellentétek. Ugyanis voltak királypárti lovagok és meggazdagodott lovagok, kik átakarták venni a vezetést és a király ellen fordulni. A konfliktus csúcspontja akkor következett be, mikor 1382-ben Fra Albert de Tous nagymester meghalt. Az új nagymester megválasztása hatalmas zűrzavart keltett a rend életében, hiszen számos lovagtestvér el akart szakadni az aragón királytól. Ráadásul ezekben a zavaros időkben a régi aragón dinasztia is kihalt és egy új lépett a helyére. Végül 1409-ben XIII. Benedek pápa tett rendet és kötelezte a rend tagjait, illetve a megválasztott nagymestert, hogy folytassák az együttműködést az új aragón dinasztiával.

Támogatóink