Skip to main content

Kriptozológia és démonológia - 1. rész

Ebben a blogsorozatban olyan természetfeletti lényeket ismertetünk amik félelembe tartották a középkor emberét.

bazilisk
Baziliszkusz

Varsóban egy ötéves lány eltűnt otthonából. Kint játszott az egyik barátnőjével, azonban este sem jött haza. A lány anyja a szolgálólánnyal átfésülte az egész várost érte. A két kislányt végül egy elhagyatott, romokban álló ház pincéjében találták meg, holtan és mereven. 

Az édesanya a lépcső tetején maradt, míg a szolgálólány lement az öreg, korhadt lépcsőkön a sötét pincébe. Mielőtt azonban leért volna, hirtelen megállt. Teljesen megfagyott, kővé dermedt álltában, majd holtan roskadt össze. 

A városban később az a hír járta, hogy a szolgálólány egy baziliszkusz szemébe nézett: a lényébe, amely egyetlen pillantással képes ölni.

baziliszkusz

A lakosok váltig állították, hogy egy baziliszkusszal volt dolguk. Egy Johann Faurer nevű elítélt bűnözőt küldtek le a pincébe, egy tükrökkel teleaggatott kabátot viselve, letakart szemmel, hogy vasvillával és kampós bottal kihúzza onnan a szörnyeteget. 

Ezt a feljegyzések szerint sikeresen meg is tette, még egy orvos is szemtanúja volt az esetnek, aki le is jegyezte az esetet: 

„Valóban egy baziliszkusszal volt dolgunk, kakasfeje volt, egy varangy szemeivel, koronaszerű bóbitával, szemölcsös és pikkelyes bőre, végig a mérges állatok színével fedve, és görbe farka, teste mögé hajtva."

Támogatóink